Gyümölcsökből naponta 200-600 gramm fogyasztható, beszámítva azok szénhidráttartalmát az étrendbe. A legideálisabb, ha uzsonnára, vagy ebéd végén desszertként esszük meg azokat a gyümölcsöket, amelyeknek éppen szezonja van, de semmiképp sem ajánlott reggeli étkezésre. Tisztítás után nyersen fogyasztandó, mivel a hőkezelés, aprítás, turmixolás, pürésítés olyan eljárások, amelyek csökkentik a rosttartalmat, ezáltal növelik a felszívódás sebességét és a glikémiás indexet. A befőttek, konzervek hozzáadott cukortartalma sokszor igen magas, ezért ezek fogyasztása csak kis mennyiségben, cukormentesen ajánlott.
Szénhidráttartalmuk beszámításával, mért mennyiségben fogyasztható az alma, narancs, grapefruit, citrom, mandarin, szeder, görögdinnye, földieper, málna, fekete és piros ribizli, birsalma, őszibarack, csipkebogyó, egres. Többségük cukortartalma alacsony, és lassan emelik a vércukorszintet.
Gyümölcs | Szénhidráttartalom (gramm) 100 gramm tisztított, fogyasztásra kész gyümölcsben |
Alma | 7 |
Birsalma | 9,1 |
Citrom | 2,3 |
Csipkebogyó | 8 |
Egres | 8 |
Földieper | 7,2 |
Görögdinnye | 6,5 |
Grapefruit | 7,2 |
Mandarin | 9,8 |
Málna | 5,4 |
Narancs | 8,5 |
Őszibarack | 9 |
Ribizli fekete | 7 |
Ribizli piros | 9,5 |
Szeder | 6 |
- táblázat: Cukorbetegek által fogyasztható gyümölcsök szénhidráttartalma. Forrás: Rodler I. Új Tápanyagtáblázat. Medicina Könyvkiadó Rt. Budapest, 2005.
Kis mennyiségben ajánlott a földimogyoró, a dió, a mandula, tökmag és a pisztácia, ugyanis ezeknek magas a zsírtartalmuk. Friss gyümölcsök közül az ananász, a kiwi, a körte, a nektarin, sárgadinnye, cseresznye, meggy rendelkezik közepesen magas szénhidráttartalommal.
Magas szénhidráttartalmuk miatt nem, vagy csak nagyon kis mennyiségben ajánlott a banán, a szőlő, a szilva, a gesztenye, a kesudió, a napraforgómag, az aszalt gyümölcsök (mazsola, datolya, füge stb.).
Gyümölcs | Szénhidráttartalom 100 gramm tisztított, fogyasztásra kész gyümölcsben |
Ananász | 12 |
Banán | 24,2 |
Cseresznye | 14 |
Datolya | 72,5 |
Dió | 11,7 |
Földimogyoró | 14,7 |
Füge szárított | 62 |
Gesztenye | 32,6 |
Kesudió | 32 |
Kiwi | 11,3 |
Körte | 12 |
Mandula | 6,8 |
Mazsola | 65 |
Meggy | 11 |
Napraforgómag | 17,4 |
Nektarin | 11,4 |
Pisztácia | 13,8 |
Sárgadinnye | 9,5 |
Szilva (vörös) | 10,2 |
Szőlő | 18,1 |
Tökmag | 3,6 |
2. táblázat: Cukorbetegek által nem, vagy csak kis mennyiségben fogyasztható gyümölcsök szénhidráttartalma. Forrás: Rodler I. Új Tápanyagtáblázat. Medicina Könyvkiadó Rt. Budapest, 2005.