Cukorbetegség esetén a vér magas cukortartalma károsíthatja az idegeket és az azokat tápláló ereket, ezáltal végtagzsibbadást, érzéscsökkenést, később érzékelésvesztést okozhat. Ahhoz, hogy az idegek egészségesen működjenek, és kisebb legyen a neuropátia kialakulásának a kockázata, fontos, hogy a vércukor megfelelően legyen beállítva, és ne akadozzon az erek és idegek vérellátása.
A legfontosabb az, hogy a vércukorszintet gyakran ellenőrizzük, a gyógyszerszedési utasításokat mindig pontosan tartsuk be, végezzünk aktív testmozgást, és figyeljünk oda az étkezésre. A naponta elfogyasztható szénhidrát mennyiségét ne lépjük túl, és azt a napi 5-6 étkezésben megfelelő arányban oszlassuk el. Részesítsük előnyben az alacsony glikémiás indexű táplálékokat, vagyis azokat, amelyek lassabban és fokozatosan emelik meg a vér cukorszintjét. Ilyenek például a magas rosttartalmú zöldségek, a hüvelyesek, a tej és az édesítetlen tejtermékek, valamint a teljes kiőrlésű kenyér.