Az egészségünkre a legnagyobb hatással az általunk elfogyasztott élelmiszerek vannak. A kiegyensúlyozott étrend különösen fontos a cukorbetegek számára. A cukorbetegeknél nagyobb a kockázata a szervkárosodásnak, látásproblémáknak, kardiovaszkuláris, vagy vese megbetegedéseknek és idegkárosodásnak. Cukorbetegség esetén a tápanyaghiány is gyakoribb. A napi étrend nem mindig biztosítja a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat a megfelelő mennyiségben.
A cukorbetegeknél alacsonyabb lehet a szervezet A-, B-, C- és E-vitamin tartalma, pedig ezek az antioxidáns hatású anyagok különféle anyagcserefolyamatokat szabályoznak. A vitamin- és ásványianyag-hiány befolyásolja az inzulinválaszt. Ezek figyelembevételével a cukorbetegeknek különösen fontos odafigyelni a megfelelő vitaminbevitelre, és a megfelelő vitaminkészítmény kiválasztására.