A laktózintoleranciában szenvedők többsége kerüli a tejtermékek fogyasztását, de kevesen tudják, hogy a gyógyszerek és étrendkiegészítők is gyakran tartalmaznak laktózt. A kis mennyiség miatt az esetek többségében ez nem okoz problémát, ám amennyiben különösen érzékeny, vagy több gyógyszert is kell szednie, érdemes laktózmentes készítményt választania.
A tej kiváló fehérje, kalcium, kálium, magnézium és D-vitamin forrás is, ezért a cukorbeteg étrendnek is természetes részét képezi. Az emberek egy része azonban csökkent mértékben rendelkezik az elsősorban a tejtermékekben megtalálható laktóz lebontásához szükséges speciális enzimmel, a laktázzal.
A laktóz intoleranciások szervezetében ezért a tejtermékek fogyasztása után kellemetlen panaszok jelentkeznek: puffadás, gázképződés, hasmenés vagy émelygés. A tünetek súlyossága és az érzékenység mértéke egyénfüggő. Van, akinek kis mennyiségű laktóz fogyasztása nem okoz gondot, mások minden alkalommal tapasztalják a tüneteket, és vannak, akiknél csak akkor jelentkeznek a panaszok, ha nagy mennyiségben és éhgyomorra fogyasztanak laktóz tartalmú élelmiszert.